Hoppa till innehåll
Home » Nyheter » Nu lanseras fyra nya guideslingor i Hästmuseum Strömsholm!

Nu lanseras fyra nya guideslingor i Hästmuseum Strömsholm!

För fem år sedan lanserades Hästmuseum Strömsholm, ett digitalt museum som guidar besökare runt Strömsholm i en kostnadsfri guide-app med fem olika slingor. Nu lanseras ytterligare fyra slingor:
– I de nya slingorna får besökarna höra historier om livet på Strömsholms slott och hur omgivningarna i slottsparken har använts genom tiderna. Dessutom kan besökarna bli guidade från Strömsholm till Borgåsund eller Mölntorp, säger Marie Lundmark, projektledare för Leaderprojektet Hästmuseum.

Hästmuseum Strömsholm är inget vanligt museum med gamla saker i. Nej, här guidas besökarna runt i natursköna Strömsholm i en kostnadsfri guide-app. Besökaren laddar ner appen och väljer vilken av de numera nio slingorna hen vill gå. Därefter visas en karta över slingan med GPS-punkter som besökaren följer. När man närmar sig en GPS-punkt startar guiderösten automatiskt. Hästmuseum förvaltas av Stutab (Strömsholms utvecklings AB) har kommit till tack vare ekonomiskt stöd från Leader Mälardalen och ideella insatser från företagare och boende i Strömsholm.

  • Hästmuseum har blivit en stor succé! Alla kan gå Hästmuseum, som är kostnadsfritt och öppet dygnet runt, året om. Hittills har drygt 15 000 roats av de underhållande berättelserna om livet på Strömsholm och hästarnas betydelse under 500 år. Det känns väldigt roligt att kunna erbjuda – vad vi tror – är Europas största app-museum, säger Marie Lundmark.

De fyra nya slingorna blandar, precis som de tidigare slingorna, fakta med roliga anekdoter. I Livet på slottet får besökarna både höra kungliga historier och hur de livliga festerna gick till under arméns tid. Visste du till exempel att Rikssalen en period användes som gymnastiksal? I appen finns bildbevisen!

Slottsparken lockar många besökare – nu kan även de trädgårdsintresserade få sitt lystmäte i Parkpromenaden. Här får vi både veta hur parken såg ut förr, hur den har förändrats och hur den har använts genom tiderna av kungligheter och hästfolk.
Björn Persson-Fält, som jobbar med visningsverksamheten på slottet, och trädgårdsmästaren Veronica Sjöqvist har satt ihop innehållet i Livet på slottet och Parkpromenaden. Björn Norman, som läst in slingorna, har varit slottsarkitekt på Strömsholm och ovärderlig i arbetet med Hästmuseum.

Redan när Hästmuseum lanserades för fem år sedan, stod en slinga till Borgåsund och en till Mölntorp högt upp på önskelistan. Nu är de verklighet!

  • Det här är slingor som går från ridskoleområdet och till de båda byarna på var sin sida om Strömsholm. Magnus Tannergren berättar de brokiga historierna som, förutom hästliga berättelser, innefattar både kanal-kuriosa, industrihistoria och dråpliga historier om forna invånare i bygden, säger Marie Lundmark.